fbpx

Welke service verpakking levert het meest op voor het milieu en je zaak?

De plasticberg verminderen: ook als retailer kan je hier makkelijk aan meehelpen. Bijvoorbeeld in je keuze van serviceverpakkingen. Daar bestaan alternatieven voor die veel minder impact hebben op het milieu en het klimaat. Maar natuurlijk verlies je ook de kostprijs van ecologische alternatieven niet uit het oog.

Om de totale milieu-impact van serviceverpakking te vergelijken moet je niet enkel de productie, maar ook het transport en de recyclage of het hergebruik mee in rekening brengen. We namen de proef op de som en vergeleken de milieu- en maatschappelijke impact van papieren zakken, traditioneel plastic zakjes en composteerbare zakjes uit hernieuwbaar bioplastic.

Milieu- en maatschappelijke impact op een rij

Papieren zakken Plastic zakken CompostBag®
Productie Hoog Laag Laag
Transport Hoog Laag Laag
Recyclage Makkelijk Moeilijk Organisch
Hergebruik Moeilijk Onmogelijk Makkelijk
Aankoopprijs Hoog Laag Hoog

Van grondstof tot zakje: productie en transport

De papieren zak is aan een stevige opmars bezig in retail. Het initiatief verkleint alleszins de hoeveelheid traditioneel plastic. Of het ecologisch gezien een beter alternatief is, is een andere vraag. Een papieren zak vraagt namelijk 4 keer meer energie en 20 keer meer water tijdens de productie.

En daar stopt het niet, want ook de transportimpact ligt hoger. Papier is namelijk zwaarder dan (bio)plastic en neemt meer ruimte in. Zo heb je makkelijk 4 pallets nodig voor eenzelfde hoeveelheid papieren zakken als 1 pallet plastic zakjes. Op basis van deze gegevens besluiten sommige federaties van de retailindustrie, dat de milieu-impact van papier zes keer groter is dan plastic.

In de versafdeling van de meeste supermarkten vind je nog steeds de traditionele plastic zakjes. Hun lage aankoopprijs is daarvoor de doorslaggevende factor. Terwijl een biologisch afbreekbaar alternatief snel 2 eurocent per zakje kost, heb je al een plastic tas voor een halve eurocent. Plasticproductie blijft dus het goedkoopst, maar dat voordeel verdwijnt totaal wanneer we alle ecologische kosten mee in rekening brengen.

De cirkel rond, hergebruik en recyclage

Tegenwoordig kunnen traditionele plastic zakjes amper gerecycleerd worden. Ze belanden eerder in bij het restafval en nadien in een verbrandingsoven. Of ze komen tussen het GFT en veroorzaken veel problemen in de compostering. Of erger nog, ze komen in de natuur terecht, waar ze tientallen, zelfs honderden jaren nodig hebben om af te breken.

Lees ook: de levensloop van een plastic zak.

Papier is dan weer wel makkelijk te recycleren. Maar de zakjes zijn niet handig in hergebruik: ze scheuren sneller en worden onbruikbaar als ze nat zijn. Dat probleem heb je niet met composteerbare zakje zoals de CompostBag®-zakjes.

De CompostBag® zakjes kan je bovendien hergebruiken in de VentiMax® emmertjes voor de inzameling van je organisch keukenafval. Zijn ze vol, dan gooi je de zakjes gewoon in de groene bak of op de composthoop, waar ze organisch recycleren en samen met het gft-afval vergaan tot compost. Compost verbetert de bodemkwaliteit en ondersteunt de plantengroei. Uit planten worden dan weer componenten voor bioplastics gewonnen worden, waarmee nieuwe zakjes worden gemaakt. Zo sluiten ze de economische en ecologische kringloop en dragen ze bij tot de circulaire economie.

Hoe luidt het verdict?

Minder zakjes gebruiken en de zakjes die je hebt zoveel mogelijk hergebruiken, luidt de belangrijkste boodschap. En als het even kan, gebruik dan een composteerbaar zakje. De milieu-impact ligt lager dan bij een papieren zak en een traditionele plastic zak. Bovendien zorgt het voor een positief merkimago bij je klanten en dat is van onschatbare waarde.

Door volledig composteerbare service verpakkingen aan te bieden in je retailzaak, help je de afvalberg te verkleinen. Ontdek het aanbod van The Compost Bag Company.

Blogs gerelateerd aan verpakkingen en CompostBag®

2019-03-26T11:39:14+00:007 March 2019|

Shopping basket

Go to Top