Op 21 november zetten verschillende organisatie de circulaire economie in de kijker met seminaries, workshops en themadagen. In zo’n economie wordt het herbruiken van producten en grondstoffen gestimuleerd, en vernietiging tot een miminum beperkt. Een kolfje naar de hand van The Compost Bag Company: met enkele eenvoudige maatregelen beperken we onze productie-afval.

Bij het produceren van onze zakjes, creëren we onvermijdelijk ook afval. Al dat verloren materiaal verwerken kost handenvol geld en zet het milieu onder druk. Bij The Compost Bag Company beperken we de productie-afval tot 0,16%. Anders gezegd: 99,84% van de grondstoffen komt uiteindelijk in onze zakjes terecht.

Afval en afval is twee

Productieprocessen zorgen voor twee vormen van afval. Structurele afval is niet te vermijden, en ontstaat onder andere door een stuk van de zak weg te snijden om een bepaalde vorm te bekomen, bijvoorbeeld voor groenten- en fruitzakjes met handvaten. Procesafval ontstaat door het aanpassen van machineinstellingen en door fouten in het productieproces. Afgewerkte producten die niet voldoen aan vastgelegde kwaliteitseisen, kunnen niet verkocht worden en moeten worden verwijderd.

Bij The Compost Bag Company zijn we al behoorlijk succesvol in het beperken van productie-afval. Maar doordat we die afval ook in huis recycleren en onmiddellijk opnieuw inzetten in onze productie, kunnen we het uiteindelijke materiaalverlies verder drukken tot 0,16%. Dat is uitzonderlijk weinig in onze sector.

  1. Proper afval is beter afval

Door het afval met zorg te behandelen, kunnen we er meer van verwerken zonder kwaliteitsverlies. Snijden we handvaten uit zakjes, dan vangen we die structurele afval op in een bak. Zo wordt het niet vuil, en kunnen we het eenvoudig opnieuw inzetten: een efficiënte vorm van recyclage. Ook procesafval verontreinigen we zo min mogelijk.

  1. Het belang van een goede planning

Bij elke nieuwe productieopdracht stellen we onze machines opnieuw in op een bepaalde dikte, breedte en lengte. Tijdens die aanpassingen loopt de productielijn gewoon door, waardoor er zakjes uit de machine rollen die niet meer geschikt zijn voor het vorige order, maar ook nog niet voor het nieuwe order. Die procesafval roepen we een halt toe door goed te plannen: we passen de orders zodanig na mekaar dat er bij elke overgang zo weinig mogelijk eigenschappen moeten worden veranderd.

  1. Snel werken kan je leren

De instellingen van machines aanpassen gebeurt terwijl de productie loopt. Het komt er dus op aan snel te werken om de afval te beperken. Onze zakjes razen aan 4 à 6 stuks per seconde voorbij, dus elke seconde verlies, is er een te veel. We zetten daarom sterk in op een grondige opleiding van onze productiemedewerkers, zodat zij aanpassingen snel en vlot kunnen doorvoeren.

  1. Zo min mogelijk verschillende kleuren

Wij stimuleren onze klanten om enkel groene zakjes met groene bedrukking te bestellen. Bij het recycleren van productie-afval blijft het pigment van de inkt namelijk in het materiaal achter. Groene inkt kleurt de afval dus groen. Door dat recyclaat bij een volgende productie in te zetten, kleuren we de folie groen, en zo sluit de cirkel zich. Wie voor een andere kleur van folie of bedrukking kiest, brengt deze gesloten kringloop in gevaar en betaalt voor de onvermijdelijke verwijdering en vernietiging van de afval een meerprijs.

Meer weten over onze inspanningen om minder afval te produceren? Erik Vanderlinden, CEO van The Compost Bag Company, helpt je graag verder.