Printen is niet alleen duur voor jou, ook onze planeet betaalt een prijs. Milieuvriendelijk printen kan, maar de meesten onder ons kiezen de eenvoudigste en tegelijk de meest vervuilende oplossing. Nochtans is ecologisch printen niet duurder of moeilijker.

Een degelijke printer koop je al voor een klein budget. Het zijn de cartridges, die de rekening laten oplopen.

 

Weg met cartridges

De belangrijkste grondstof van inkt en inktpatronen is petroleum. Je springt er dus het best zuinig mee om, voor je portemonnee én voor het milieu. Koop niet zomaar de goedkoopste of de duurste inktpatronen, maar vergelijk het aantal pagina’s dat je met één cartridge kan printen. Een goedkoper patroon gebruikt soms meer inkt om de inktkoppen te spoelen dan om te drukken.

Moet je je inktpatronen vervangen? Gooi je lege cartridges niet bij het restafval, maar breng ze terug naar de winkel of zend ze naar een verwerker. In sommige gevallen krijg je hier zelfs een vergoeding voor.

Wie cartridges wil vermijden, kan een printer met navulbare ‘inkttanks’ aanschaffen of kiezen voor een laserprinter.

 

3000 pagina’s per toner

Een laserprinter bevat toners met een poeder dat gesmolten wordt op het papier. Met één toner kan je al snel 3000 pagina’s printen, terwijl een inktcartridge slechts 150 pagina’s meegaat. Voor de printer betaal je wat meer, maar de inktbesparing maakt dat ruimschoots goed.

De laserprinter is wel een energievreter omdat de fuser 180° Celsius moet bereiken. Hij is het meest geschikt als je af en toe grote hoeveelheden moet printen. Bij voorkeur kies je een laserprinter die dubbelzijdig print. Zo bespaar je op papier en dus op bomen.

 

Kies chloorvrij papier

Milieuvriendelijk printen op vervuilend papier kan natuurlijk niet. Kies daarom gecertificeerd papier.

  • Papier met een FSC- of PEFC-label: deze keurmerken garanderen duurzaam bosbeheer. Elke omgekapte boom wordt opnieuw aangeplant.
  • Papier met het keurmerk TFC, totally chlorine free: wordt traditioneel gewit met chloor, een stof die ongezond is voor mens en milieu. Chloorvrij papier dankt haar witte kleur aan zuurstof.

Ga naar een groene drukker

Ook milieuvriendelijk: haal geen printer in huis, maar breng je drukwerk naar een ecologische drukkerij. Zij hebben duurzaam papier in huis én gebruiken inkt die niet van petroleum is gemaakt.

Sommigen gebruiken bio-inkt. Die wordt, net zoals biogebaseerd plastic, ontwikkeld uit oliën van sojabonen of lijnzaad.

Andere drukkers verkiezen solventarme uv-inkt: na het drukken verhardt uv-licht de inkt onmiddellijk waardoor er minder vloeistof verdampt. Dat leidt tot minder verspilling en een scherpere afdruk. Bovendien is uv-inkt, net als bio-inkt, solventvrij en dat komt vooral de ozonlaag ten goede. Een ander voordeel is de watervastheid van het resultaat.

Deze laatste techniek is ook het meest geschikt voor drukwerk op andere materialen dan papier. The Compost Bag Company bedrukt zijn bio-afbreekbare zakken bijvoorbeeld met uv-inkt, zoals je kan zien op bovenstaande foto.

Op zoek naar andere manieren om minder (plastic) afval te creëren? Lees deze eenvoudige tips!