Niets smaakt beter dan een zomers slaatje uit de eigen moestuin. Om maximaal van je oogst te genieten, is het belangrijk dat je groenten in een gezonde, onkruidvrije bodem groeien. Dat hoeft niet synoniem te staan voor dagelijkse uren handenarbeid. Ook mulchen kan je een heel eind op weg helpen.
Mulchen is – in essentie – de bodem bedekken met organisch materiaal. Precies zoals het er in de natuur aan toegaat: zoals oranjegekleurde bladen in de herfst een bedje vormen in het bos, of zoals verwelkte planten achterblijven als extra laag op de bodem. Om de natuur een handje toe te steken, kan je ook zelf een extra laag aanleggen.
Waarom mulchen?
Mulch is een extra beschermende laag die je bovenop je bodem legt. Die biedt tal van voordelen. Zo vermijdt ze dat onkruidzaden kiemen. Die hebben immers licht nodig om te kunnen groeien, en een extra laag op je bodem zet hen in het donker. Mulch stabiliseert ook de bodemtemperatuur, en behoedt plantenwortels tegen vrieskou. In de zomer groeien je gewassen dan weer sneller in de koele grond. Een mulchlaag beschermt je moestuin bovendien tegen zware regenval, felle zon en uitdrogende wind. En je bodem blijft langer vochtig: de mulch houdt een deel van het regenwater vast en verhindert waterverdamping bij hitte.
Je hebt er dus alle baat bij een extra laagje op je bodem te leggen. Maar waaruit bestaat mulch?
Organisch mulchen
Idealiter gebruik je bladeren, boomschors of gemaaid gras. Zo’n organische laag voedt de grond net onder de oppervlakte. Micro-organismen nemen allerlei stoffen op uit de mulch en composteren ze. Het resultaat: een hoogkwalitatieve bodem met een perfecte structuur om gewassen te telen – en daar pluk jij de vruchten van.
Maar let op: de juiste mulch kiezen is essentieel voor een goede afloop. Het ideale materiaal hangt af van de staat van je grond en de groenten die je wil kweken: bladeren composteren bijvoorbeeld sneller dan boomschors, en dat heeft een invloed op het bodemleven. Het is ook uitkijken geblazen voor slakken en wormen, die smullen van je mulch, en mollen, vogels en muizen aantrekken.
Anorganisch mulchen
Hoewel mulchen in de regel met organisch materiaal gebeurt, kan je je grond ook met zand, gravel of plastic worteldoeken bedekken. Die materialen voeden de bodem niet, en zijn dus enkel geschikt voor plekken waar niet veel bemesting nodig is. De bekendste vorm van dit ‘anorganisch mulchen’ is een plastic worteldoek. Je pint het doek vast aan de grond, en maakt gaatjes waar je gewassen wil plaatsen.
Worteldoeken zijn heel eenvoudig in gebruik en verkopen als zoete broodjes, maar echt ecologisch zijn ze niet: het plastic verteert niet en er blijven steeds kleine restjes achter in de bodem, die zo jaar na jaar verder vervuilt. En zelfs als je een waterdoorlatend exemplaar hebt, stroomt bij een regenbui een groot deel van het water af zonder dat het bij de plantenwortels raakt. De bodem is bovendien afgesloten van ander organisch materiaal (denk: bladeren en takken) en kan dus ook niet extra gevoed worden. Zo verarmt je grond geleidelijk aan, tot er uiteindelijk niets meer groeit.
Best of both worlds: BioGarden
BioGarden® mulchfolie combineert het beste van een worteldoek en organisch mulchen. Net zoals een plastic exemplaar gaat BioGarden mulchfolie onkruidgroei tegen, voorkomt het uitdroging van de grond, en houdt het door haar zonwerende eigenschappen de bodemtemperatuur stabiel.
In tegenstelling tot een worteldoek is BioGarden gemaakt uit biologisch afbreekbare biokunststof: er blijven geen stukjes plastic achter in de bodem. Aan het einde van het seizoen spit je de flarden BioGarden gewoon om in de grond, en na 24 maanden is ze spoorloos verdwenen.
Een worteldoek blijft vaak jaren liggen, maar BioGarden mulchfolie vernieuw je na elke oogst. Daardoor verdwijnen de negatieve langetermijneffecten van een plastic doek, die de bodem verarmen. De mulchfolie is ook dunner dan een gewoon worteldoek en “ademt”, wat een te vochtige bodem in de natte maanden uitsluit.
Er is dus een degelijk, milieuvriendelijk alternatief voor een old-school worteldoek. En eerlijk: een BioGarden mulchfolie leggen is ook gewoon een pak handiger dan boomschors verzamelen en verspreiden. Met BioGarden tuinier je zonder onkruid, zonder afval en zonder zorgen.