Elk jaar stijgt de ecologisch voetafdruk van de wereldbevolking. De grondstoffen en voedingswaren die onze planeet in één jaar tijd terug kan opbrengen zijn als gevolg steeds sneller ‘opgebruikt’. Die dag noemen we Earth Overshoot Day en valt in 2018 op 1 augustus. Ontdek hoe jij je steentje bijdraagt en zo het verschil maakt.

40 jaar geleden viel Earth Overshoot Day nog op 29 december. Toen restten er slechts 2 dagen nadat de mens de natuurlijke bronnen voor een jaar had verbruikt. In 2008 was dat op 26 augustus en dit jaar al op 1 augustus. Na 7 maanden is de gebruikelijke capaciteit van de aarde op, de resterende 5 maanden plegen we dus roofbouw.

Slechte score voor België

Om de huidige wereldwijde consumptie op te vangen, hebben we 1,7 keer de aarde nodig. Als iedereen de levensstijl van een doorsnee Amerikaan zou hebben, stijgt dat aantal zelfs naar 5. Zuid-Korea bungelt helemaal achterop wat draagkracht per land betreft: om het verbruik van zijn inwoners bij te houden, zou het land 8,5 keer zijn grondstoffen en oppervlakte nodig hebben. Japan is de tweede slechtste leerling van de klas, Italië de derde.

Maar ook België scoort erbarmelijk: als de volledige wereldbevolking er onze gewoontes op nahoudt, valt Earth Overshoot Day al op 2 april. Slechts 12 landen doen het slechter. Vietnam staat met 21 december op de eerste plaats. Wie benieuwd is naar zijn persoonlijke Earth Overshoot Day, kan die zelf berekenen.

#MoveTheDate

Zorgwekkende cijfers, dus is het hoog tijd voor verandering. De internationale organisatie ‘The Global Footprint Network’ neemt daarin het voortouw en lanceert elk jaar een campagne om Earth Overshoot Day de nodige aandacht te geven en zo de datum terug te dringen.

Onder het motto ‘#MoveTheDate’ spoort de vzw iedereen aan om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Daarvoor focust het op verschillende initiatieven: van carpoolen tot ecologisch stadsbeleid. Ook deze 5 maatregelen staan in de spotlight:

  1. Reis eco-vriendelijk

Kies voor kleine hotels die nauw samenwerken met de plaatselijke bevolking en uitgerust zijn met duurzame energiebronnen. Op die manier verklein je de ecologische voetafdruk van je verblijf met 48%. Door bovendien een klassieke huurwagen links te laten staan en voor een elektrisch voertuig of zelfs de fiets te kiezen, maak jij het verschil.

Koop daarnaast lokaal voedsel dat in de regio groeit. Voor elke maaltijd dat je dit principe toepast, daalt je ecologische voetprint met 5%. Bovendien plukt de lokale gemeenschap er de vruchten van, en help je de natuurlijke en culturele rijkdom in stand te houden.

  1. Eet minder vlees

Je hebt 14 keer meer landbouwoppervlakte nodig om 1 ton rundsvlees te produceren dan 1 ton graan. Bovendien is de globale veestapel verantwoordelijk voor 9% van alle menselijke uitstoot. Kortom: minder of zelfs helemaal geen vlees eten doet je ecologische voetafdruk pijlsnel dalen.

  1. Word voor 24 uur een afvalverzamelaar

Benieuwd hoeveel afval we werkelijk achterlaten? Je kan het zelf ontdekken! Neem 24 uur lang een (herbruikbare) zak mee en verzamel het afval dat je normaal in de vuilnisbak zou gooien. Wedden dat je versteld staat van de hoeveelheid? Sorteer op het einde van de dag alles wat je bijeen gespaard hebt en post een foto op sociale media. Zo confronteer je je volgers met het steeds groter wordende afvalprobleem.

  1. Creëer je eigen capsulecollectie

Een overvolle kleerkast waarvan je slechts een kwart echt vaak draagt. Het klinkt waarschijnlijk bekend in de oren. Maak daarom werk van een capsulecollectie: de ideale garderobe die uit maximaal 37 stukken bestaat en alles bevat wat je nodig hebt.

Daarbinnen bepaal je zelf de regels. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor 10 paar schoenen, 9 rokken of broeken, 15 bovenstukken en 3 jassen. Draag je bijna altijd dezelfde schoenen, dan telt je capsulecollectie wat extra jassen of broeken. Voor elk basisstuk dat je extra aan je capsule toevoegt, verdwijnt er eentje in de plaats. Daardoor koop je enkel wat je écht nodig hebt. De kleren die overblijven, schenk je aan het goede doel of verkoop je online.

  1. Ga het gesprek over Earth Overshoot Day aan

Uit studies blijkt dat spreken over de ecologische uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden, kan helpen om anderen over de streep trekken om zelf in actie te komen. Ga daarom naar aanleiding van Earth Overshoot Day het gesprek aan met een vriend(in), familielid of collega. Kan je wat hulp gebruiken? In het filmpje ‘The Secret to Talking About Climate Change’ ontdek je de beste aanpak. Aan de basis van de video ligt namelijk een onderzoek naar de psychosociale aspecten van communicatie over de klimaatverandering.

Draag mee je steentje bij

Wat doe jij om je ecologische voetafdruk te verkleinen? Neem er een foto van, deel hem op sociale media onder de hashtag #MoveTheDate en maak mee het verschil. Wil je nog meer inspiratie, ontdek dan onze eenvoudige tips om de aarde proper te houden.