Wist je dat 40% van al het restafval organisch is? Zo raakt je vuilzak snel gevuld, terwijl je dat organisch materiaal helemaal niet hoeft weg te gooien: je kan er compost van maken. Zelf thuis composteren is eenvoudiger dan je denkt. Maar hoe pak je dat nu het beste aan? We zetten enkele veelgestelde vragen op een rij.

 

  1. Wat is composteren?

Composteren is een gecontroleerd biologisch proces waarbij micro-organismen en kleine ongewervelde dieren keuken- en tuinresten omzetten in een voedselrijk product: compost. De microben en bacteriën die deze taak op zich nemen, verbruiken daarbij zuurstof en voedingsstoffen, waardoor de temperatuur in je compostvat of -bak stijgt. Eens ze klaar zijn met smullen, maken ze plaats voor wormen en pissebedden, die het materiaal verder verteren. De  temperatuur daalt opnieuw, tot je mooie compost overhoudt.

Deze blogpost legt haarfijn het verschil tussen compost, mest en humus uit.

  1. Wat is het verschil tussen een compostvat, -bak en hoop?

In een compostvat past zo’n 300 liter. Een klein gazon of moestuintje kan je daar al grondig mee bewerken. Heb je een grotere tuin, dan kan je met verschillende compostbakken werken.

Bij een vat belucht je de compost wekelijks met een stok. Wil je de compost gebruiken, dan haal je alles uit het vat, zeef je het verteerde materiaal eruit, en gooi je de rest terug om verder te composteren. Werken met bakken is efficiënter als je veel compost nodig hebt. Je gebruikt dan 3 bakken, één voor elke fase in het composteringsproces: opstart, broei en afkoeling. Na 6 maanden in de eerste bak, verplaats je het half verteerde materiaal naar de tweede bak. Nog eens een half jaar later kan je compost naar de derde bak.

Een composthoop is vooral handig als je enkele kubieke meter afval per keer wil verwerken, wat bij de modale huishoudens eerder uitzonderlijk is. Gooi je te weinig op de hoop, dan kan de temperatuur onvoldoende stijgen, met rot materiaal en geurtjes als gevolg.

 

  1. Wat kan ik composteren?

Groenten- en fruitafval, eierschalen, theezakjes, koffiefilters en keukenpapier kan je kwijt in je compostvat of -bak. Aarde, saus, olie, houtskool, kattenbakvulling en dierlijk afval (zoals mosselschelpen en kippenbeenderen) verteren niet of te traag, en zijn dus te mijden. Bovendien blijven daar vaak etensresten hangen, die ongedierte en ziektes aantrekken. Om diezelfde reden zijn uitwerpselen van vleeseters, zoals honden, uit den boze.

Let op: bioplastics zijn enkel thuis composteerbaar als ze het Ok Compost Home label hebben. Gooi dus niet zomaar een maiszakje uit de supermarkt bij je organisch afval. De Ventimax zakjes kunnen wel perfect bij je compost.

In deze blog lees je alles over bioplastics en hun impact op het milieu.

  1. Waar moet ik nog op letten?

Vooral afwisseling tussen groene en bruine materialen is belangrijk. Groene materialen, zoals grasmaaisel of keukenafval, zijn over het algemeen fijn, bevatten veel voedingsstoffen, en zorgen voor voldoende vocht in je compost. Bruine materialen geven je compost structuur, en garanderen dat er voldoende zuurstof kan circuleren, waaraan de micro-organismen zich ten goede doen. Voorbeelden zijn dorre stengels, bladeren en houtsnippers. Een goede balans maakt dat compostbeestjes floreren.

Daarnaast is het handig je vat of bak in de ochtendzon te plaatsen, om de temperatuur onder controle te houden. En een luchtbrug creëren onder je vat of bak – door de bak op tegels of op een houten palet te plaatsen – garandeert dat overtollig vocht kan wegsijpelen.

 

  1. Is composteren niet enorm tijdrovend?

Zeker niet. Zorg je voor voldoende afwisseling in materialen, en belucht je regelmatig je compost, dan is het een fluitje van een cent. Je hoeft amper naar je vat of bak om te kijken, en krijgt er heel veel van terug. Met goede compost onderhoud je een mooi gazon en stimuleer je het bodemleven in je moestuin. En dat allemaal gratis.

 

  1. Wat als ik geen tuin heb?

Composteren op een appartement is niet evident. Bovendien heb je weinig aan de compost: je hebt immers geen moestuin of gazon om te verzorgen. Maar je kan wel nog steeds een grote afvalkost uitsparen én het milieu helpen, door je groenten- en fruitafval in een Compost Bag in je VentiMax emmertje te verzamelen, en mee te geven met de gft-ophaling. Geen enkel excuus dus om niet te composteren.

Meer weten over composteren? Karina Daniels, gedimplomeerd Compostmeester en kringloopkracht, helpt je graag verder.