Sinds de Belgische supermarkten in 2004 vrijwillig plastic zakjes aan de kassa banden, hebben we in Vlaanderen al 4.560 ton plastic uitgespaard. Maar wat de flinterdunne plastic zakjes voor groenten en fruit betreft, is er nog een lange weg te gaan.

In Wallonië zijn ook die tasjes verboden, en ook in Brussel verdwijnen ze binnenkort. Maar in Vlaanderen lijkt de impasse compleet, nadat Fedpack, de federatie van de verpakkingsindustrie eerder vorige week in de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement een verrassend pleidooi hield vóór plastic zakjes. Wat zijn de alternatieven voor de vervuilende tasjes? We zetten enkele opties op een rij.

  1. Betalende plastic zakjes

Een eerste oplossing is om klanten te laten betalen voor de groenten- en fruitzakjes, zoals voor plastic zakken aan de kassa. Het idee: consumenten willen geld uitsparen, en zullen minder zakken gebruiken.

  1. Stevige plastic zakjes

Vrijwel alle supermarkten bieden aan de kassa stevige zakken aan, maar ook in de versafdeling enkel stevige tassen aanbieden, net zoals in Frankrijk, zou de afvalberg verder verkleinen. Het achterliggende idee is dat klanten de groententasjes kunnen hergebruiken, en er dus minder geproduceerd – en minder weggegooid worden. Helaas vergeten we onze herbruikbare tassen vaak mee te nemen naar de winkel, en puilen onze kasten uit met zakjes die we amper gebruiken. En: het blijft plastic. Gooi je de tasjes toch weg, dan belast je opnieuw het milieu.

  1. Papieren zakjes

Papier lijkt een goed “natuurlijk” alternatief voor plastic. Verrassend genoeg is dat ecologisch gezien niet helemaal het geval: papieren zakken zijn zwaarder, waardoor het transport een veel grotere milieukost heeft dan plastic. Bovendien scheuren ze makkelijker dan plastic, vooral als ze vochtig worden, en kunnen ze dus moeilijk hergebruikt worden. Een niet onbelangrijk detail: aan de kassa moeten papieren tasjes telkens geopend worden om te zien wat erin zit. Dit zou het afrekeningsproces vertragen en voor de supermarkten jaarlijks tot 3,8 miljoen extra personeelskosten meebrengen.

  1. CompostBag®

Een vierde optie zijn biologisch afbreekbare plastic zakjes. Ze bieden de voordelen van plastic zakjes (licht en makkelijk transporteerbaar), maar belasten het milieu quasi niet. CompostBags® zijn bovendien waterdampdoorlatend, waardoor groenten en fruit langer bewaren in de koelkast. Bovendien zijn ze steviger dan de gratis zakjes die nu gebruikt worden. Je kan ze dus opnieuw meenemen naar de supermarkt, of hergebruiken in  de Ventimax® emmertjes, om GFT-afval thuis te verzamelen. Zo moet je geen extra zakjes aankopen voor je compostbakje. Goed voor het milieu, én voor je portemonnee.