Naar aanleiding van Open Bedrijvendag in oktober 2017 gaf The Compost Bag Company een reis naar Sardinië cadeau aan de winnaars van de prijsvraag. Daniël en Frieda Lismont uit Herent kaapten die prijs weg. Zij vertoefden in mei enkele dagen op het mooie eiland en mochten bovendien de Matríca bio-raffinaderij bezoeken, waar men de grondstoffen voor composteerbare plastics wint uit kardoenzaadolie.

Op 13 mei 2018 vlogen Daniël en Frieda Lismont richting Sardinië. De eindbestemming Alghero, een pittoresk stadje dat aan de noordwestkust ligt en dat ooit deel uitmaakte van Catalonië. Het plaatselijke taaltje leunt dan ook eerder aan bij het Catalaans in plaats van het Italiaans. “Bij onze aankomst werden we meteen in de watten gelegd”, blikt Daniël terug. “We overnachtten in een charmant hotel met zicht op de zee. Ook konden we de typerende ruwe natuurpracht bewonderen.”

Weidse kardoenvelden

Maar vooral het bezoek aan de Matríca bio-raffinaderij liet een diepe indruk na. Daar worden uit kardoenzaadolie de grondstoffen voor composteerbare plastics gewonnen, uiteraard op een duurzame manier. “Na de warme ontvangst kregen we een rondleiding langs de uitgestrekte kardoenvelden”, vertelt Frieda. “Doordat het weer de voorafgaande weken wat minder was, stonden de planten nog niet in bloei. Daardoor ontbrak de intense paarse kleur. Maar toch was er genoeg te zien om onze ogen de kost te geven. Het is frappant dat wat boeren vroeger als onkruid beschouwden, nu hun bron van inkomsten vormt.”

Indrukwekkend

Na een bezoek aan de kardoenvelden volgde de rondleiding in de bio-raffinaderij. “Ik heb er maar één woord voor: indrukwekkend”, beschrijft Daniël. “De hypermoderne fabriek, de talloze onderzoeklabo’s, de pilot plant … We keken er onze ogen uit. Lokale medewerkers gaven ons uitgebreid uitleg hoe kardoendistels uiteindelijk bioplastics worden. Werkelijk niets gaat verloren. Qua duurzaamheid behoort de raffinaderij tot de wereldtop.” Sinds hun trip naar Sardinië houdt het koppel uit Herent er een andere kijk op na. Hun slotoordeel? “Composteerbare plastics zouden zo veel mogelijk gebruikt moeten worden.”

Ontdek alle ecologische én economische troeven van kardoendistels.