De gemiddelde Belg gooit dagelijks 1,4 kg goederen weg. Dat is meer dan een halve ton per jaar. Al dat afval moet verwerkt worden en dat zet onze planeet enorm onder druk. Het kan nochtans beter: bewegingen zoals Minimal Waste en zelfs Zero Waste bewijzen dat minder afval produceren niet onmogelijk is. Met de volgende tips verklein ook jij je afvalberg.
1. Koop niet te veel voedsel
Ieder van ons gooit jaarlijks tot 50 kilogram voedsel in de vuilbak. We laten ons verleiden door 2+1-aanbiedingen als we slechts twee stuks nodig hebben, of gaan met honger naar de winkel en grijpen allerlei snacks lustig uit de rekken. Hoe voorkom je die te volle winkelmandjes?
- Maak een boodschappenlijstje met hoeveelheden, en houd je eraan.
- Doe je inkopen net na de maaltijd – honger is de vijand van zuinig winkelen.
- Controleer de houdbaarheidsdatum voor je iets koopt.
Toch te veel gekocht? Vries je restjes in of verwerk ze in een nieuw recept. Door de ingrediënten in je koelkast te googelen, leer je ook nieuwe gerechten kennen. Doen !
2. Kies grote verpakkingen
Sommige producten met een lange houdbaarheidsdatum zoals pasta, rijst of zout kan je in grote verpakkingen kopen. Niet alleen verbruik je zo minder verpakking, ook in je portemonnee voel je het verschil.
3. Vermijd niet-afbreekbare plastic zakken
Voor één paprika of courgette heb je geen plastic zakje nodig. En winkeliers kijken er al lang niet meer van op als je zelf een groente- en fruittasje meebrengt. Wist je trouwens dat er ook bio-afbreekbare zakjes bestaan? Ze zijn ideaal om je fruit in te bewaren omdat ze “ademen”. Vervolgens verzamel je er je gft in en gooi je het dan in de gft-bak.
4. Ga naar een zero waste shop
Verzamel je lege boxen, neem enkele linnen zakken mee en trek naar de zero waste shop. Zeker in grote steden zijn winkels die afval bannen helemaal hip. Je vult er je voorraaddozen aan en gaat afvalvrij naar huis.
5. Sorteer beter
Pmd, papier & karton, gft, glas en restafval: gooi het allemaal in de juiste bak of zak. Sinds juli 2016 kan je in sommige gemeenten ook harde en zachte plastics apart sorteren en naar het containerpark brengen in de nieuwe ‘roze zak’.
6. Vermijd wegwerpproducten
Ga je picknicken in een park of geef je een feestje? Gebruik geen wegwerpbekers, -borden of -bestek. Als je niet genoeg servies in huis hebt, kan je er lenen van vrienden of buren. Voor wie regelmatig een etentje organiseert, biedt de kringwinkel een creatieve oplossing: je vindt er goedkope glazen, borden en bestek.
7. Koop tweedehands
Probeer voor je een nieuwe keukenrobot of pastamaker koopt eens het toestel van een kennis. Zo vermijd je miskopen, die uiteindelijk in het containerpark belanden. Eens je overtuigd bent, kan je naar koopjes speuren op tweedehandssites.
8. Zoek een alternatief voor klein gevaarlijk afval
Voor veel klein gevaarlijk afval bestaat er een milieuvriendelijk alternatief. Kies voor oplaadbare batterijen en navulbare aanstekers of verf en waspoeder zonder chemische additieven.
9. Drink kraantjeswater
De gemiddelde Belg sleurt jaarlijks zo’n 150 liter water naar huis. Nochtans is het water uit onze kraan minstens even gezond. Hoog tijd dus om over te schakelen. Dat kraantjeswater tot 200 keer goedkoper is dan flessenwater, is mooi meegenomen. Waar er een smaakje aan het kraantjeswater zit, kan je met een eenvoudige koolstoffilter wonderen doen.
10. Gebruik dozen in plaats van folie
Bewaar je lunch en restjes in dozen in plaats van aluminium- of huishoudfolie. Voor wie een boterhamdoos te groot vindt, bestaan er herbruikbare lunchzakken die je makkelijk kan opbergen.
Minder afval produceren hoeft niet moeilijk te zijn. Vaak komt het erop aan om vastgeroeste gewoontes even op te poetsen. Klaar om jouw afvalberg te verkleinen? Schakel nu al over op bio-afbreekbare zakjes. Vraag er naar in de winkel.