Jaarlijks belandt zo’n 35 000 ton microplastics in zee, kopte De Standaard. Eerst banen die minuscule plastiekdeeltjes zich een weg door onze waterzuiveringsstations. Dan slikken vissen en andere zeedieren ze in. En vervolgens belanden ze ook op ons bord. Per jaar komen er op die manier zo’n 60 deeltjes in ons bloed en lymfestelsel terecht. Onderbelicht, maar even onrustwekkend is dat deze kleine boosdoeners ook via het land ons voedsel aantasten.

Microplastics zijn minuscule plastic korreltjes en schilfertjes, nauwelijks zichtbaar met het blote oog. Gezwind sluipen ze door onze filtersystemen en vormen ongehinderd een bedreiging voor mens en milieu. We zien deze kleine plasticdeeltjes opduiken in cosmeticaproducten als tandpasta, peeling en douchegel waar ze worden ingezet als schuurmiddel. Verder komen microplastics vrij wanneer grote stukken plastic ‘uiteenvallen’ door blootstelling aan bijvoorbeeld zonlicht. En bij het wassen en drogen van synthetische kledij als nylon of polyester.

Wormen met groeiachterstand

De gevolgen van de plasticsoep in onze oceanen zijn desastreus. Maar hoe zit het op land? Veroorzaken microplastics daar dan geen problemen? Vorig jaar onderzocht een team van Wageningen University voor het eerst de gevolgen in de bodem. Daaruit bleek dat wormen een groeiachterstand oplopen door blootstelling aan grote hoeveelheden microplastics. Daarnaast komen de plastics via de uitwerpselen van deze dieren nog dieper in de grond terecht, mogelijk zelfs tot in ons drinkwater.

Folie in de grond

Hetzelfde gevaar geldt dus ook op het land. Microplastics accumuleren zich in de bodem waardoor op lange termijn een ondoordringbare laag kan ontstaan. Hierdoor raken zuurstof en water niet meer tot aan de wortels. Gevolg op lange termijn: een onvruchtbaar terrein. Een grote boosdoener in dit verhaal zijn plastic groenten- en fruitzakjes uit de supermarkt. Ze komen via het GFT in de compostering of vergisting terecht waarna ze deels versnipperd tot microplastics in compost of digestaatkorrels belanden. De boer die er zijn akkers mee voedt, helpt zo onbewust zijn grond naar de knoppen.

CompostBag® to the rescue

Van Frankrijk over Kenia tot Californië, maar ook Wallonië en Brussel: steeds meer landen en regio’s verbieden de plastic zakjes in winkels en supermarkten. Maar in Vlaanderen blijven handelaars ze gul meegeven, waardoor nog meer microplastics in het milieu terechtkomen. Onze bio-afbreekbare CompostBags® vormen een ecovriendelijk alternatief: volledig composteerbare zakjes die bovendien je groenten en fruit langer vers houden en nadien herbruikbaar zijn om GFT in de keuken mee in te zamelen. Want ja, deze zakjes mogen bij het GFT en biodegraderen volledig in de bodem. Say no more …

Zelf je steentje bijdragen om de plastic soep te reduceren? Lees eenvoudige tips om onze planeet proper te houden.