De plastic zak is bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. In een jaar tijd gebruiken we in België miljoenen plastic zakjes, wereldwijd is dat zelfs meer dan 1 biljoen. Maar hoe worden die precies gemaakt, hoe lang is de gemiddelde gebruiksduur en waar belanden ze uiteindelijk? The CompostBag Company zorgt voor opheldering.
De meeste plastic zakken zijn gemaakt van fossiele grondstoffen, voornamelijk aardolie. De plastickorrels worden gesmolten en tot folie geblazen. Na de bedrukking vouwt een industriële machine die tot zakjes. Het hele proces duurt uiteindelijk slechts enkele minuten.
De productie vindt hoofdzakelijk in het Verre Oosten plaats, waar de loonkosten veel lager zijn. Daarna komt alles per schip naar Europa. Van carbon footprint gesproken ! We maken wereldwijd steeds meer plastic. De plasticproductie van de voorbije 10 jaar lag even hoog als die van de volledige 20ste eeuw.
8 miljard pastic zakken in de natuur
In Europa gebruiken we jaarlijks 10 miljard plastic kassazakken. Handelaars geven ze mee aan hun klanten, waarna ze na hooguit een paar uur in de vuilnisbak belanden. Een deel wordt wel hergebruikt als pedaalemmerzakken, maar hoe dan ook eindigen ze bij het restafval. Dat restafval gaat voornamelijk naar huisvuilverbrandingsinstallaties, bij voorkeur met energierecuperatie. De grondstoffen recupereren is omwille van het lichte gewicht van de zakjes economisch niet rendabel.
Spijtig genoeg komt geschat 8% van alle plastic zakken – goed voor 80 miljard exemplaren wereldwijd – terecht in de natuur of langs de wegen. Dat zwerfvuil ophalen kost de Belgische overheden jaarlijks maar liefst 61,5 miljoen euro.
Plastic op ons bord
Een deel van gedumpte plastic zakken belandt echter in de zee, op wereldschaal goed voor een volle vuilniswagen per minuut. In water duurt het tussen 100 en 400 jaar voor het plastic volledig is afgebroken. Ondertussen verspreidt het zich oncontroleerbaar. Wetenschappers troffen al een boodschappentas aan op de bodem van de Stille Zuidzee, op 10.898 meter diepte. Heel wat zeedieren en vissen eten dat plastic ook op, waardoor het uiteindelijk op ons bord belandt.
Wat er aan te doen ?
Zwerfvuil is de bron van deze problematiek. Zwerfvuil is geen probleem van materiaal, plastic of ander. Zwerfvuil is een probleem van de mens. Uit onachtzaamheid of door ronduit slechte opvoeding laten mensen afval achter waar het niet hoort. Zeg nu zelf : er is toch geen enkele reden om je afval in de natuur of langs de weg te gooien ? Neem het mee en gooi het in de dichtstbijzijnde vuilnisbak. Of beter nog probeer afval te vermijden. En waar dat moeilijk is, kies voor alternatieven die minder milieubelastend zijn. Maar vooral : gooi ze niet zomaar weg !
Lees ook:
De composteerbare Compost Bag groenten- en fruitzakjes mag je gewoon bij je gft-afval gooien: ze worden mee gecomposteerd. In een industriële compostinstallatie zijn ze binnen 14 dagen verdwenen. Bovendien houden ze groenten en fruit langer vers. Meer tips om onze planeet proper te houden lees je op onze blog.