Onze CEO gaf recent een aantal presentaties aan scholieren in het kader van het project “Ondernemer voor de Klas”. Één van de scholieren stelde hem nadien een pertinente vraag : “Jullie zeggen ‘walk like you talk’ als het op duurzaamheid aankomt. Maar is jullie webshop wel zo duurzaam met al de nadelige effecten van het koeriertransport op de uitstoot van CO2 en de mobiliteit?” Wat had onze CEO daar op te zeggen?

Nadelige effecten van e-commerce voor het milieu

Dingen kopen op het internet neemt een hoge vlucht. Het is makkelijk, zo vanuit je luie zetel. Bovendien wordt het even later bij je thuis aan de deur afgeleverd. En het is ook helemaal niet zo duur als je vergelijkt met fysieke shops.

Maar ook deze medaille heeft een keerzijde. En de nadelige gevolgen komen voor een stuk op rekening van het milieu en van de leefbaarheid. Het succes van e-commerce veroorzaakt namelijk een exponentiële stijging van het pakjestransport via koerierbedrijven. Camionetjes razen op elk uur van de dag door onze straten op weg naar weer een aflevering. Dat draagt bij aan de verkeerscongestie en leidt tot heel wat CO2-uitstoot.

Is e-commerce dan wel een duurzame zaak ? Een pertinente vraag !

Eco-design

Bij The Compost Bag Company hebben we vooruit gedacht toen we de beslissing namen om een webshop op te richten. We wilden immers net vermijden dat we bijdroegen tot de verkeerschaos en de klimaatopwarming. We wilden maximaal gebruik maken van de bestaande postdienst. Die komt sowieso elke dag aan elk huis voorbij en doet dat meestal op een duurzame wijze : met de fiets.

We hebben de producten, die we via de webshop aanbieden, dan ook zodanig geconcipieerd dat ze gewoon mee kunnen met de post. Daarom maken we platte rolletjes, die we verpakken in een envelop van maximum 3 cm dik. Zo gaan ze zonder enig probleem door de brievenbus.

De enige uitzondering is het VentiMax® Welcome Pack™. Die kunnen we echt niet tot 3 cm platdrukken. We proberen deze via de supermarkten aan te bieden, maar die hebben daar voorlopig weinig zin in. “We krijgen daar geen vraag naar”, zeggen ze. Als jullie nu eens allemaal in jullie lokale supermarkt gaan vragen om de VentiMax® Welcome Pack™ in hun assortiment op te nemen, dan kunnen we binnenkort alle producten van The Compost Bag Company op de meest duurzame manier op de markt brengen. Wat denk je ?