Elke Vlaming kiepert jaarlijks gemiddeld zo’n 152 kilo afval in de vuilniszak. Zo’n 40% daarvan is organisch afval. Met het sorteren van je gft, dan ontlast je niet alleen het milieu, maar ook je portemonnee.

Restafval is duur

De gele, witte, zwarte en andere zakken voor restafval hebben één ding gemeen: ze zijn bijzonder duur. Hun prijs wordt per gemeente bepaald en loopt al snel op tot € 2.50 per zak. Als je wekelijks 1 zak vult, gooi je dus al snel € 100 per jaar mee in de vuilbak.

Haal je de 40% organisch afval uit de zak, dan betaal je dus slechts €60 per jaar. Hoewel het makkelijk is alles simpelweg bij het restafval te kieperen, is sorteren financieel dus zeker de moeite waard.

Sorteren rendeert

Bijna al je organisch keukenafval kan je kwijt in de VentiMax®. Je steekt een biodegradeerbare Compost Bag in het emmertje, en is dat zakje vol, dan gooi je het in de groene gft-bak, op je composthoop, of in een compostvat of -bak. Gemiddeld genomen gebruikt een Noordwest-Europees gezin (2 volwassenen, 2 kinderen) twee Compost Bag zakjes per week, wat betekent dat je een heel jaar lang kan sorteren voor ongeveer € 10.

Daarbij komt nog de kost voor het ophalen van de gft-container. Die is, afhankelijk van waar je woont, vast per ophaling of variabel per gewicht. Gemiddeld kan je rekenen op € 0.50 per volle bak van 40 liter. Er kunnen echter heel wat Compost Bags in de container, wat die extra kost nog verder doet dalen. En composteer je zelf thuis, dan valt hij helemaal weg. Meer zelfs: je krijgt er gratis een natuurlijke bodemverbeteraar bovenop.

Een simpele rekensom

Gooi je dus je aardappelschillen en klokhuizen rechtstreeks in de vuilniszak, dan kost dat je € 100 per jaar. Sorteer je, dan kost je restafval nog zo’n € 60 op jaarbasis, en koop je voor € 10 Compost Bags om je organisch afval in te verzamelen. Op die manier bespaar je jaarlijks € 30.

Meer tips om de afvalberg te verkleinen, lees je op onze blog