Biologisch afbreekbare groenten- en fruitzakjes vinden steeds vaker hun weg naar de supermarkten en Vlaamse huishoudens. Ze zijn een milieuvriendelijk alternatief voor de erg vervuilende exemplaren uit polyethyleen. Maar wat is nu precies het probleem met traditionele plastic zakjes?

Dat je plastic niet moet laten rondslingeren in de omgeving, is al langer bekend. Polyethyleen heeft jaren nodig om af te breken, en zelfs dan blijven er resten achter in de natuur. Zwerfvuil is echter niet het grote probleem: weinig mensen gooien de zakjes door het raam nadat ze boodschappen hebben gedaan. Helaas betekent dat niet dat de zakjes niet hinderlijk zijn voor het milieu.

Plastic is geen gft

Een belangrijk deel van de groenten- en fruitzakjes uit supermarkten blijkt bij het gft-afval terecht te komen. Dit veroorzaakt heel wat problemen bij de compostering. Dat toont o.m. een studie van Organic Waste Systems aan, een Gents bedrijf met een wereldreputatie op het vlak van composteertechnieken. De organisatie nam de bodemkoek in de composteerinstallatie bij Ecowerf, het Intergemeentelijk Milieubedrijf Oost-Brabant, onder de loep. Die bodemkoek is een opeenstapeling van verontreiniging die zich geleidelijk aan in de composteerinstallatie opstapelt en het composteringsproces vertraagt en uiteindelijk zelfs verhindert. De installatie moet dan worden stilgelegd en gereinigd: een huzarenwerk.

De studie wees uit dat 15% van het gewicht van de plasticvervuiling in de bodemkoek te wijten was aan groenten- en fruitzakjes uit polyethyleen. Dat is gigantisch veel als je bedenkt hoe licht en dun één zakje is. Het gaat dan ook over tienduizenden zakjes. Behalve dat de periodieke onderbrekingen van de compostering handenvol tijd en geld kosten, is ook de milieukost van het verbranden van de bodemkoek niet te onderschatten. Al deze kosten worden niet meegerekend in de prijs van de plastic zakjes. Ze zijn dus zo goedkoop dat supermarkten ze kwistig blijven uitdelen.

Plasticsoep in de bodem

En dat is nog niet alles. De groenten- en fruitzakjes die in de gft-bak terechtkomen, gaan samen met het gft-afval door een breekinstallatie, voor ze in de composteerinstallatie terecht komen. Daar worden ze aan flarden getrokken, waardoor kleine plastic snippers ontstaan. Die glippen door de zeven van alle machines, en komen uiteindelijk in de compost terecht.

Met die compost verrijkt menig tuinier vervolgens zijn moestuin of gazon, of bewerkt de boer zijn veld. De niet-afbreekbare plastic deeltjes stapelen op, en dreigen uiteindelijk een plasticsoep in de bodem te creëren. Het minder bekende broertje van de plasticsoep in onze oceanen, heeft potentieel even desastreuze gevolgen. Die verontreiniging maakt het immers moelijker voor water en lucht om in de grond te dringen, waardoor de bodem uiteindelijk minder vruchtbaar kan worden. Het telen van voedsel dreigt op die manier problematisch te worden.

De biodegradeerbare Compost Bag groenten- en fruitzakjes, mag je wel bij je gft-afval gooien: ze worden gewoon mee gecomposteerd. Bij Ecowerf zijn ze binnen 14 dagen verdwenen. En ze houden groenten en fruit ook langer vers. Meer tips om onze planeet proper te houden lees je op onze blog.