Water, schaduw en verluchting: tijdens zwoele zomers heeft je compostbak precies hetzelfde nodig als jijzelf. Want ook je compostbak of -vat lijdt onder de hitte. Het is zoals met bejaarden: uitdroging kan fataal aflopen. Deze drie stappen zetten je alvast op goede weg.  

  1. Hou organisch afval voldoende vochtig

Organisch afval heeft voldoende vocht nodig: niet te veel, maar zeker ook niet te weinig. Bij normale temperaturen hoef je daarvoor niets te ondernemen, maar tijdens een hittegolf steek je beter wel een handje toe. Besproei daarom om de paar dagen je organisch afval met een gieter met sproeikop. De tuinslang bovenhalen is een minder goed idee. Waarom?

  1. Vermijd direct zonlicht in je compostbak

Als de temperatuur in je compostbak- of vat te hoog oploopt, lopen de micro-organismen flinke schade op. Probeer daarom direct zonlicht te vermijden en zet je compostbak in de schaduw. Heb je al een composthoop, maar staat die in de vlakke zon? Voorzie dan zelf tijdelijk schaduw, bijvoorbeeld met een oude parasol.

  1. Voorzie voldoende zuurstof

Hoge temperaturen hebben ook voordelen: hoe warmer, hoe sneller het composteringsproces verloopt. Daarbij hebben de micro-organismen echter ook meer zuurstof nodig. Tijdens een hittegolf is het dan ook aangewezen om frequenter je composthoop om te zetten. Met een riek woel je een keer per week het organisch afval om. Zo zorg je voor een betere beluchting van je compost.

Aan de slag met composteren?

Zelf thuis composteren is eenvoudiger dan je denkt. Maar hoe pak je dat nu het beste aan? We zetten enkele veelgestelde vragen op een rij.