De koelkast opentrekken en een verschrompelde wortel of verlepte kropsla of andijvie terugvinden: het overkomt ons allemaal wel eens. Sommige groenten en fruit bewaren nu eenmaal minder lang dan andere. Maar door ze op de correcte manier te bewaren, kunnen we er net iets langer van genieten.

In de fruitschaal, in de koelkast, samen, apart, ingepakt of niet: wij zetten de regels op een rij.

Samen of apart?

Wanneer groenten en fruit rijpen (en later rotten), komt er ethyleengas vrij. Dat gas zorgt ervoor dat wat in de buurt van die producten ligt, ook sneller rijpt en bederft. Voeding langer bewaren is dus een kwestie van slim combineren en scheiden: tomaten, appels, avocado’s en peren produceren veel ethyleengas, terwijl aubergines, broccoli, champignons en koolsoorten er niet zo goed tegen kunnen.

Soms wil je een stuk fruit net sneller laten rijpen. Bananen helpen je daarbij: ze  produceren bijzonder veel ethyleengas. Wil je dus niet wachten tot een perzik heerlijk zacht is, leg de vrucht dan naast een banaan in je fruitschaal.

Eén uitzondering bevestigt de regel: komen aardappelen in contact met ethyleen, dan gaan ze minder kiemen. Je appels en aardappelen samen bewaren is dus, verrassend genoeg, wel een goed idee.

 

In de koelkast of niet?

In een koude omgeving produceren groenten en fruit minder ethyleengas, en blijven ze langer goed. Maar warmteminnende groenten zoals tomaat, paprika, aubergine en komkommer lijden aan koudebederf: te lage temperaturen beschadigen hun cellen. Daardoor verliezen ze hun smaak en rotten ze sneller. Beter bewaar je ze op kamertemperatuur. Ook wintergroenten zoals wortel en knolselder blijven tot twee weken heerlijk vers buiten de koelkast.

 

In de groentenlade of in een zakje?

Om je groenten en fruit nog langer te bewaren, is het belangrijk dat ze kunnen ademen. Afgesloten groentenlades in de koelkast zijn niet ideaal. De groenten zitten er als het ware opgesloten. Ook je boodschappen in plastic zakjes uit de supermarkt bewaren is daarom geen goed idee. Niet alleen kan het ethyleengas niet weg, maar ook het verdampte vocht condenseert en creëert een veel te vochtige omgeving, wat rotting in de hand werkt.

Bewaar je fruit en groenten liever in een Compost Bag: deze biologisch afbreekbare zakjes zijn waterdampdoorlatend, en houden daardoor je voedsel langer vers. Ze bieden trouwens nog meer voordelen:  neem je ze mee naar de winkel, dan hoef je geen gewone plastic tasje aan te kopen. Door er thuis je groenten en fruit langer in te bewaren, gooi je in een klap ook minder weg. En ten slotte kan je de zakjes hergebruiken in je VentiMax, om eenvoudig en hygiënisch je organisch keukenafval te sorteren. Uiteindelijk belanden de Compost Bags op de composthoop, en is de cirkel rond.

Meer tips om de afvalberg te verkleinen, lees je op onze blog