Zowel op nationaal als op Europees niveau bestaan er normen en richtlijnen voor milieubewuste producten en verpakkingen. Het gevolg zijn tientallen labels met elk hun betekenis. Maar wat betekenen die?

Biologische producten zijn ‘in’: uit een studie van UGent blijkt dat consumenten bereid zijn om er tot 22% meer voor te betalen. De term dekt echter vele ladingen en dus ken je maar beter de officiële labels. Logo’s zijn bovendien niet altijd keurmerken: daarvoor moet het artikel namelijk voldoen aan bepaalde normen. Dit zijn enkele veel gebruikte duurzaamheidslogo’s:

Algemene labels


universeel
De internationale Möbiusloop geeft weer dat een product recyclebaar is. Een cijfer in het midden duidt aan uit welk (plastic)materiaal het product is gemaakt. Maar veel producten zijn uit meerdere materialen samengesteld en dan faalt het systeem. Het label is geen keurmerk: iedereen mag het vrij gebruiken.


universeel Het Groene Punt-logo vind je op bijna elke productverpakking terug. Dit verplichte label toont aan dat de producent een bijdrage betaalde voor de terugname en verwerking van die verpakking. Dit betekent niet noodzakelijk dat de verpakking bij het PMD mag.


universeel De Tidyman is langzaam maar zeker aan het verdwijnen. In de jaren 60 werd hij gebruikt om mensen te leren dat afval in de vuilnisbak hoort.

 

Producten met hernieuwbare grondstoffen

 

Deze Europese en Belgische logo’s vind je vooral terug op schoonmaak- of onderhoudsproducten. Zo weet je zeker dat er biologische grondstoffen werden gebruikt en dat er weinig tot geen additieven zijn toegevoegd. Om het Belgische label te krijgen, moet de producent ook zijn waterverbruik en waterzuivering in kaart brengen en evalueren.


Deze keurmerken verzekeren je van biologische voedingsproducten. Er worden geen ggo’s, kunstmest of schadelijke hulpstoffen gebruikt. Om het Belgische keurmerk te krijgen, mogen de voedingswaren bovendien geen nitriet bevatten.


Als het OK biobased-logo op je product staat, is het uit (niet-fossiele) plantaardige grondstoffen gemaakt. Het aantal sterren geeft weer hoeveel procent van het product biogebaseerd is.

  • 1 ster: 20-40%
  • 2 sterren: 41-60%
  • 3 sterren: 61-80%
  • 4 sterren: 81-100%

Bio-afbreekbare producten

   
  De Belgisch labels van certificatiebureau Vinçotte spreken voor zich: de producten zijn afbreekbaar. Dit gebeurt respectievelijk in aarde, water, een industriële composteringsinstallatie of op je composthoop thuis. Let op: met water wordt zoet water bedoeld, dus niet de zee.


Dit Belgisch logo betekent voor jou als consument hetzelfde als OK Compost. Beide logo’s zijn op dezelfde norm gebaseerd en dus mogen producten met dit keurmerk ook in de industriële composteringsinstallatie.

De producten van The Compost Bag Company dragen het OK compost-, OK compost HOME- of het OK bio-degrable SOIL-logo van Vinçotte. Meer info over de duurzaamheid van onze productie vind je bij onze waarden.