Plastic verpakkingen, groenteresten, glazen bokalen … Elke Vlaming produceert jaarlijks zo’n 500 kg afval. Dat vuilnis lijkt waardeloos, maar is dat niet: er valt namelijk heel wat te hergebruiken. Ontdek de verschillende vormen van afvalrecuperatie in dit blogartikel.
Bij recycleren denken je misschien spontaan aan papier, glas en PMD sorteren, maar afvalrecuperatie gaat verder dan dat. Er zijn drie manieren om het maximum uit je vuilnis te halen: materiaalrecyclage, verbranding met energierecuperatie en organische recyclage.
-
Materiaalrecyclage
De afgelopen decennia heeft recyclage in Europa, en zeker in België, een enorme vlucht vooruit genomen. Ons land is kampioen in sorteren en hergebruiken: maar liefst 87,4% van ons huishoudelijk afval wordt gerecycleerd. Dat gebeurt in belangrijke mate via materiaalrecyclage, waarbij het materiaal van een afgedankt product wordt hergebruikt in een nieuw product.
Je fleecetruien of -dekens, bijvoorbeeld, waren in een (niet zo) ver verleden misschien petflessen. En ook bruin pakpapier is vaak al aan een tweede of derde leven toe. Die groenachtige flesjes frisdrank? Jawel: het resultaat van materiaalrecyclage.
-
Afvalverbranding met energierecuperatie
Niet al het afval is eenvoudig te verwerken tot iets nieuws. Zo krijgen verpakkingen van voedingswaren vaak een extra laag om condensatie te vermijden of om producten langer vers te houden. Die verschillende lagen zijn later moeilijk te scheiden, waardoor de materialen in de verpakking niet gerecycleerd kunnen worden. Ook verontreinigd materiaal – denk aan een gebruikt botervlootje – is niet zomaar te hergebruiken. Afval schoonmaken is immers duur en in veel gevallen onbegonnen werk.
Stoffen die bestaan uit complexe of verontreinigde materialen belanden daarom al snel in de verbrandingsoven. De energie die bij die verbranding vrijkomt, kan gebruikt worden om huizen, scholen of bedrijven van warmte te voorzien. Een mooi voorbeeld is het warmtenet van Roeselare, dat de energie van jaarlijks 65.000 ton afval inzet om stadsgebouwen, een zwembad en een ziekenhuis te verwarmen.
-
Organisch recycleren
Een derde optie is organisch recycleren. Daarbij wordt (nvl. organisch) afval omgezet tot compost in een compostbak-, hoop of industriële installatie. De compost wordt als bodemverbeteraar gebruikt, en voedt zo de groei van nieuwe gewassen, waaruit door bioraffinage nieuwe materialen gemaakt worden. Om afval organisch te kunnen recycleren, moet het uiteraard composteerbaar zijn. Groenteresten of tuinafval zijn hier ideaal voor, maar ook bioplastics kunnen mee op de composthoop.
Bij verbranding met energierecuperatie gaat ondanks de teruggewonnen energie, toch heel wat CO2 de lucht in. Wanneer je afval echter organisch recycleert, gaat bijna niets verloren. Bovendien kunnen ook heel wat materialen die te sterk verontreinigd zijn voor materiaalrecyclage, zoals composteerbare voedingsverpakkingen, alsnog op deze derde manier verwerkt worden. Het komt er dus op aan om zo veel mogelijk klassieke plastic- en kunststofverpakkingen te vervangen door composteerbare alternatieven. Dat kan al heel eenvoudig: bijvoorbeeld door Compost Bags te gebruiken als groenten- en fruitzakjes.
Benieuwd hoe een composteerbaar product gemaakt wordt? Ontdek hoe The Compost Bag Company van kardoendistels tot zakjes komt.