Geen succesvolle organisatie zonder gepassioneerd team erachter. Bij The Compost Bag Company spannen 35 enthousiastelingen zich elke dag met veel goesting in om de plastic afvalberg te verkleinen. Dit keer zetten we Karina Daniels in de spotlights: “Hoe meer mensen het probleem van de plastic afvalberg kennen en er iets willen aan doen, hoe beter.”   

Met Karina Daniels heeft The Compost Bag Company in 2009 een gepassioneerde accountmanager in de armen gesloten. “Mijn taak bestaat er voornamelijk in om beleidsmakers en prospecten te overtuigen van onze diensten. Daarvoor ga ik de baan op in Vlaanderen en Zuid-Nederland. Elke gemeente en stad probeer ik te bezoeken om milieuambtenaren hernieuwbare en bio-afbreekbare producten aan te bevelen. Maar ook intercommunales, rust- en verzorgingstehuizen of compostverwerkingsfabrieken krijgen mij over de vloer. Samen met mijn Franstalige collega proberen we zo de Belgische, Nederlandse en Franse markt te overhalen om mee te stappen in ons verhaal.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

“Ik start de dag om 8 uur samen met de collega’s van de binnendienst. Gewoonlijk begin ik met mails te beantwoorden, waarna ik verschillende klantenbezoeken voorbereid. Ook afspraken inplannen, offertes opmaken en nieuwe markten prospecteren behoren tot mijn takenpakket. Daarnaast komen klanten met vragen bij mij terecht. Ik ben dus betrokken bij elke stap van de commerciële kringloop.”

Welke uitdagingen zou je nog graag realiseren?

“We richten onze pijlen stilaan op de retailers. Voor ik hier begon, werkte ik als accountmanager in de beveiligingssector waar ik regelmatig met handelaars onderhandelde. Die ervaring komt nu goed van pas. Het overtuigen van grote retailers zal mij veel voldoening geven. Dat geldt ook voor horeca-uitbaters, daar lopen nu al een aantal testprojecten om hun organisch afval te sorteren. Maar voor mij is the sky the limit. Hoe meer mensen het probleem van de plastic afvalberg kennen en er iets willen aan doen, hoe beter.”

Je bent ook kringloopkracht, wat houdt dat precies in?

“Als vrijwilliger zet ik mij in om kringlooptechnieken binnen mijn gemeente te promoten. Dat gaat van thuis composteren, over afvalarm tuinieren en mulchen tot het voedselverlies beperken. Samen met de milieudienst en de intercommunale worden er infoavonden georganiseerd, publiceren we artikels in infobladen of geven we tips en tricks over hoe je thuis zelf je steentje bij kan dragen voor het milieu. Want elke stap telt, hoe klein de impact van één persoon ook mag zijn, . Die visie draag ik ook uit met The Compost Bag Company.”

Wat doe je in je vrije tijd?

“Met twee tieners in huis is er bij ons heel wat leven in de brouwerij. Om dat te compenseren, zoek ik graag de stilte op. Dan pas kom ik helemaal tot rust. Niks zaliger dan met de honden in de vrije natuur lopen, waar niets of niemand anders te bespeuren is. Maar op tijd en stond een citytrip met dochterlief of een paintballactiviteit met mijn zoon sla ik zeker niet af. Daarnaast pik ik graag een theaterstuk, museum of concert mee in het weekend. In de luie zetel ploffen: nee, da’s niks voor mij.”