Organisch afval blijft in een klassieke plastic vuilniszak best vochtig. Dat zorgt al snel voor vieze geurtjes en schimmels. Ademende zakjes bieden een oplossing.

Uit groenten- en fruitresten komt behoorlijk wat waterdamp vrij, die gevangen zit in een traditionele plastic zak. In dat vochtige klimaat gaat het afval sneller rotten en krijgen schimmels vrij spel. Sommige zakjes uit bioplastics hebben een waterdampdoorlatende structuur. Wordt het binnenin zo’n zak vochtiger dan erbuiten, dan ontsnapt de waterdamp doorheen de wand. Dat wordt het membraaneffect of ook wel ‘ademen’ genoemd.

Zetmeel: de longen van de Compost Bag®

Het membraaneffect van Compost Bags® wordt mee bepaald door hun opbouw. Ze worden vervaardigd uit kardoendistels. Van die planten wordt een bioplastic gemaakt, die we op zijn beurt tot composteerbare zakjes verwerken. In die organische grondstof zit heel wat zetmeel, en dat bepaalt voor een deel de waterdampdoorlatende structuur van Compost Bags®. Want: hoe meer zetmeel ze bevatten, hoe beter ze ademen.

Zeg stank, schimmels en insecten vaarwel

Doordat waterdamp door de wand van ademende Compost Bags® naar buiten kan, droogt het afval in de zakjes lichtjes uit. Dat is voldoende om het rottingsproces af te remmen, waardoor geurtjes, schimmels en aantrekking van insecten merkbaar verminderen. Maar let op: om de voordelen van de ademende zakjes volop te benutten, gebruik je ze best niet in een gesloten vuilnisemmer. Logisch eigenlijk, want daarin zit het vocht gewoon opnieuw vast. Gebruik je Compost Bags® daarom steeds in een emmertje met heel veel en grote openingen, zoals de Ventimax®.

Verser dan vers

Ademende zakjes hebben nog een ander merkwaardig voordeel: ze zijn ook ideaal om verse groenten en fruit in te bewaren. Ook hier geldt hetzelfde principe: waterdamp ontsnapt via de folie, en zet schimmels buitenspel. Zo houden de zakjes je producten langer vers. Sla blijft knapperig, en wortelen worden minder snel zwart. Meer tips om je groenten langer te bewaren, lees je op onze blog.

Blijf je last hebben van ellendige insecten in je keuken? Ontdek wat je eraan kan doen.