Van het plasticvrij maken van de oceanen tot Afrikaanse gezinnen van zonne-energie voorzien: talloze initiatieven willen milieuvervuiling een halt toeroepen en de klimaatsverandering beperken. Naar aanleiding van Wereldmilieudag zet The CompostBag Company vijf opmerkelijke projecten op een rij.

  1. The Ocean Cleanup

Met grote drijvende plasticvangers afval in oceanen opruimen. Dat is kort gezegd het doel van The Ocean Cleanup. Een simpele visie, die de wereld duidelijk bekoort. Het bedrijf haalde via schenkingen van miljardairs en overheden al miljoenen euro’s op. Boyan Slat – het brein achter het project – werd in 2017 dan ook tot Nederlander van het Jaar verkozen.

In mei startte The Ocean Cleanup met een eerste test. Als alles volgens plan verloopt, begint de organisatie eind dit jaar met het opruimen van de Great Pacific Garbage Patch, een enorme hoeveelheid afval van ruim 2000 kilometer in de Stille Oceaan.

  1. Fairphone: een groene smartphone

Hoeveel smartphones heb jij al gehad? Waarschijnlijk meer dan 1. Je bent geen uitzondering: een toestel wordt gemiddeld 2 jaar gebruikt. Een enorm probleem, want de productie kostte de voorbije 10 jaar zowat 968 terawattuur. Dat is genoeg om België 11 jaar van stroom te voorzien. Bovendien creëren smartphones heel wat afval: kleine IT-producten waren in 2014 goed voor zo’n 3 miljard ton afval. Daarvan wordt nog geen 16 procent gerecycleerd.

Fairphone wil daar verandering in brengen met een kringloopeconomie. Het bedrijf produceert smartphones van eerlijke materialen. Scheelt er iets met je toestel? Fairphone levert reserveonderdelen zodat je je smartphone kan herstellen. Wanneer reparatie niet mogelijk is, worden alle onderdelen gerecycleerd. Goedkoop voor de consument, onbetaalbaar voor de natuur!

  1. Rank a Brand: bewuste consumenten

Niet enkel bedrijven zijn verantwoordelijkheid voor de klimaatverandering, ook de consument – wij dus – moet meer aandacht besteden aan duurzame producten. Maar hoe weet je of je favoriete kledingmerk geen beroep doet op kinderarbeid? Of de producent van je lievelingsyoghurt zijn afval al dan niet in rivieren loost?

De oplossing is Rank a Brand: de onafhankelijke vergelijkingssite beoordeelt merken op duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Elk bedrijf krijgt een score: van Stella McCartney tot Starbucks. Rank a Brand vertelt je bovendien tot in de puntjes hoe dit cijfer tot stand komt. Op die manier wil het bedrijf merken stimuleren om duurzamer te werken en consumenten helpen bij het maken van een verantwoorde keuze.

  1. Akon Lighting Africa: een rapper met een missie

Ken je Akon nog? Inderdaad, de rapper van het liedje Lonely. Hij bracht al een hele tijd geen nieuwe muziek op de markt en daar heeft hij een goede reden voor. De artiest plaatste de voorbije 7 jaar maar liefst 203.000 zonnepanelen en kleine lantaarns in 17 Afrikaanse landen.

Met zijn project Akon Lighting Africa wil de zanger zoveel mogelijk Afrikaanse gezinnen voorzien van groene stroom. Dat laatste element is cruciaal: de Afrikaanse luchtvervuiling wordt enorm onderschat. Niet alleen vinden er amper metingen plaats, de lokale bevolking gebruikt vaak verouderde voertuigen en kookt met houtskool bij gebrek aan elektriciteit. Akon Lighting Africa maakt daar dus komaf mee.

  1. De ontelbare lokale initiatieven

Een gedeelde moestuin, repaircafés, plastic attacks, de campagne ‘Ik koop lokaal’, Donderdag Veggiedag … Het aantal lokale initiatieven die voor meer duurzaamheid pleiten, valt niet meer bij te houden. Steeds meer mensen beseffen namelijk dat ook kleinere projecten een grote impact kunnen hebben.

Ook jij kan helpen de klimaatverandering een halt toe te roepen door bijvoorbeeld de afvalberg te verkleinen.