De zalige lucht van ovenverse quiche, de dampen van kokende groentebouillon of de nostalgische aroma’s van pruttelend stoofvlees op grootmoeders wijze … Helaas is een keuken niet altijd een walhalla aan geweldige geuren. Hoe hygiënisch je ook bent, vieze geurtjes duiken snel op. Of dat nu ligt aan etensresten, een muffe gootsteen of de koelkast: soms raak je er niet snel van af. Tenzij je met deze tips aan de slag gaat.

1.      Verdrijf etensluchtjes met DIY-luchtverfrissers

Wie aan het kokerellen slaat, kan etensluchtjes moeilijk vermijden. Zelfs een goede afzuigkap voorkomt niet altijd dat de geur van versgebakken frietjes in je keuken blijft hangen. Een snelle luchtverfrisser doet in dit geval wonderen. Er zijn natuurlijk kant-en-klare luchtverfrissers, maar die zijn niet altijd even ecologisch. Maak liever je eigen luchtverfrisser door een pan water met citroen, kruiden of vanille aan de kook te brengen. Of prik kruidnagel in een sinaasappel en geniet van de aroma’s die vrijkomen.

2.      Haal een Ventimax in huis

Een groot deel van je keukenafval bestaat uit organisch materiaal zoals groenten- en fruitresten, koffiedik, broodresten … De ideale voedingsbodem voor vervelende geurtjes, en o zo verleidelijk om mee bij het restafval te gooien. Hygiënischer is om je gft in een Ventimax® te droppen. De ademende Compost Bag® zakjes die erin zitten, zorgen voor minder onaangename geurtjes dan traditionele plastic vuilniszakken. De Ventimax remt namelijk het rottingsproces waardoor ook insecten langer wegblijven. En bovendien bespaar je nog eens door gft te sorteren.

3.      Plaats reukverdrijvers in je koelkast

Een halve kippenbil, een kom soep, melk die over datum is … In je koelkast komt vaak een mengelmoes aan geuren samen. En ook al maak je die elke week weer schoon, die walmen komen steeds terug. Met een bordje citroenschijfjes in je koelkast is dat probleem zo gefikst. Citrus is namelijk de ideale reukverdrijver en verspreidt daarnaast zijn heerlijk frisse geur over je koelkast. Ook droge theezakjes zijn uitstekende geuropnemers. Laat die wel geen weken liggen: eens ze beginnen rotten, ben je terug bij af.

4.      Verjaag aangebrande ovengeur met zout

Ovenmisbaksels, iedereen maakt ze wel eens klaar. Die zelfgemaakte pizza brandt aan terwijl de toppings onderaan de oven liggen. Vieze etensresten of aangebrande korstjes verwijderen is niet zo evident, maar de stank krijg je wel makkelijk weg. Laat de oven eerst afkoelen en strooi vervolgens wat zout op het oppervlak. Niet alleen de geur verdwijnt, je krijgt nadien ook makkelijker de etensresten weg. Heb je het te bont gemaakt en blijft de brandlucht dagen hangen? Zet dan elke dag een vers schaaltje bakpoeder, houtskool of citroensap in je oven of microgolf.

5.      Vieze geurtjes uit je gootsteenafvoer? Gebruik koffiedik

Ook je gootsteen kan een misselijkmakende geur verspreiden. Niet onlogisch als je weet wat je er allemaal doorheen jaagt. Met koffiedik krijg je die penetrante stank snel weg. Het absorbeert niet alleen de vieze geur, maar neemt ook alle vettigheid mee die de ranzige lucht veroorzaakt. Vergeet erna wel niet goed door te spoelen met heet water. Het ideale schuurmiddel dus om je afvoer proper te houden en je leidingen schoon te houden. En ook gezonder dan de dampen die bij chemische ontstoppers vrijkomen.

Last van insecten in de keuken? Lees 7 tips om je keuken insectenvrij te maken